Jiří Vaníček
vyhledávání

Expoziční čas - čas závěrky

kalendář 09. 01. 2022 / aktualizace 25. 01. 2022 | 14:08         zobrazení   46 x  

Expoziční čas (čas závěrky fotoaparátu) je jedním ze dvou hlavních způsobů regulace množství světla dopadajícího na snímač fotoaparátu. Pokud během expozice dojde k pohybu, čas závěrky změní celkový vzhled výsledné fotografie.

Expoziční čas - čas závěrky

Expoziční čas určuje délku expozice, tedy dobu, po kterou dopadá světlo na snímač fotoaparátu. Čím déle zůstane závěrka fotoaparátu otevřená, tím více zachytíme pohybu. Pokud chceme pohyb ve fotografii eliminovat (zmrazit), musíme nastavit kratší čas závěrky. V porovnání s mírně matoucími hodnotami clony jsou hodnoty času srozumitelné. Expoziční čas 1/2 sekundy je delší než 1/250 sekundy. Nevím, jak je to u zrcadlovek jiných výrobců, ale fotoaparáty Nikon zobrazují pouze jmenovatel zlomku - čas 1/125 sekundy tedy jako 125. Časy delší než 1 sekunda se pak zobrazují se symbolem sekundy, tedy 2", 4" atd.

Informaci o Vámi navoleném expozičním času najdete:

  1. na kontrolním panelu fotoaparátu
  2. v hledáčku fotoaparátu
  3. na monitoru fotoaparátu (při použití funkce Lv = Live View)

Jaký čas zvolit, aby byl snímek ostrý?

Při běžném focení se nemusí expozičnímu času věnovat příliš velká pozornost. Stačí si jen ohlídat, aby byl čas dostatečně krátký na to, aby se neprojevilo rozostření způsobené chvěním fotoaparátu během expozice. Jak takový čas zjistíme? Je nepsané pravidlo, že by fotograf měl udržet při focení "z ruky" teoreticky čas, který se rovná obrácené hodnotě efektivní ohniskové vzdálenosti. Toto pravidlo je však velmi individuální a mohou nás ovlivnit například naše zkušenosti, aktuální zdravotní stav, ale třeba také počasí.

př.: Fotíme-li objekt na ohniskovou vzdálenost 24 mm, pak u většiny fotoaparátů nižších tříd (s APS-C snímačem) platí:
24 × 1,5 (crop faktor u snímačů APS-C Nikon) = efektivní ohnisková vzdálenost 36 mm => potřebujeme tedy čas trvající alespoň 1/36 sekundy a nebo kratší - nejbližší této hodnotě je v nastavení foťáku čas 1/40 sekundy a tento čas pro nás představuje hranici, kterou bychom neměli při focení z ruky překročit. Čím kratší čas nastavíme, tím více eliminujeme riziko rozostření fotografie.

U plnoformátových zrcadlovek či bezrcadlovek (Full Frame) pak platí:
24 mm = efektivní ohnisková vzdálenost => potřebujeme tedy čas trvající alespoň 1/24 sekundy nebo kratší - nejbližší této hodnotě je v nastavení foťáku čas odpovídající 1/25 sekundy, a to je opět čas, který bychom při focení z ruky neměli překročit.


Při focení sportu nebo například při focení zvířat pak budeme potřebovat ještě mnohem kratší časy, aby bylo zvíře nebo sportovec zachycen hezky ostře a nedošlo vlivem jeho pohybu k pohybovému rozostření obrazu. Naopak při focení statické scény (focení architektury, focení interiérů apod.), při focení s použitím stativu si můžeme dovolit i časy mnohem delší.

Krátký čas závěrky fotoaparátu
Dlouhý čas závěrky fotoaparátu

Štítky:
Expoziční trojúhelník
Share page on Facebook Share page on Twitter

© 2022–2024 - Jiří Vaníček, všechna práva vyhrazena
Top